Υλικά (για 4 άτομα)

1 τμχ χταπόδι
1 τμχ καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
10 τμχ εσαλότ κρεμμύδια
10 τμχ ελιές πράσινες (χωρίς κουκούτσι)
2 κλωνάρια δενδρολίβανο
50 ml ξύδι
50 ml κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 τμχ αστεροειδής γλυκάνισος
50 γρ. πελτές τομάτας
500 γρ. χυμός τομάτας
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρούς κύβους και τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με ξύδι και κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον χυμό της τομάτας. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα εσαλότ με λίγο βούτυρο και αλάτι μέχρι να ροδίσουν, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Σε ένα ταψί προσθέτουμε τα πλοκάμια από τα χταπόδια και τις κουκούλες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε το δενδρολίβανο και τις ελιές. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα και 5 λεπτά.