Υλικά

1 κιλό και 300 γρ. χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 
½ φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο ξίδι 
1 κεφάλι σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
640 γρ. Τριμμένες Τομάτες ή 1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αν το χταπόδι είναι ξερό, το βάζουμε από το βράδυ να μουσκέψει για να μαλακώσει. Το κόβουμε σε τεμάχια μήκους 1-2 δακτύλων και το πλένουμε.
Το βάζουμε στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά, δηλαδή ελαιόλαδο, ξίδι, κρεμμυδάκια ολόκληρα, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τις τριμμένες τομάτες ή τον τοματοπολτό (διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό).

Ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με ελάχιστη σάλτσα (σχεδόν μόνο με το ελαιόλαδο).