Υλικά

Για το σπιτικό φύλλο
350 γρ. αλεύρι δυνατό
30 ml ελαιόλαδο, και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
140 ml νερό
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
Νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση
1200 γρ. χταπόδι
100 γρ. ρύζι, Καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
1 μικρό πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
1 κ.σ. μαντζουράνα, αποξηραμένη
1 ξυλάκι κανέλα
3 κόκκους μπαχάρι
150 γρ. σάλτσα τομάτας
2 κ κ.σ. ξύδι
1 δαφνόφυλλο
50 ml ελαιόλαδο
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Αλάτι

Εκτέλεση


Το σπιτικό φύλλο
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Η γέμιση
Βάζουμε το χταπόδι με το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα, σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5’. Προσθέτουμε τη σάλτσα, 250ml νερό, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, χυμό και ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Προσθέτουμε το ρύζι, μαγειρεύουμε για 5' και αποσύρουμε.

Αφαιρούμε την κανέλα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε τον μάραθο, τη μαντζουράνα.

Η πίτα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ισόποσα ζυμαράκια, πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ένα ταψί 28-30 εκ. Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα 2 υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60' στους 180ο C.

Σερβίρουμε τη χταποδόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.