Συνταγή για σπιτικές καριόκες
Ένα γλυκό που γεννήθηκε στην Ξάνθη και γενικά στη Θράκη
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ• 3 αβγά
• 80 γρ ζάχαρη
• 80 γρ αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
• 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
*προαιρετικά 2 κουταλιές ηλιέλαιο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
• 350 γρ βανίλια γλυκό (παλιά το ονόμαζαν υποβρύχιο γλυκό)
• 3 κουταλιές κακάο
• 50 γρ βούτυρο
• 50 γρ κουβερτούρα
• 1 ποτηράκι λικέρ ή κονιάκ
• 1 κουταλάκι σκόνη κανέλα
• 1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
• ½ κούπα σταφίδες (ξανθές)
*Προαιρετικά 1/2 κούπα ψιλοκομμένο πορτοκάλι γλυκό (ή κάποιο άλλο της αρεσκείας σας)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
• 350 κουβερτούρα (καλής ποιότητας)
• 50 γρ βούτυρο (ή βιτάμ)
• ½ κούπα γάλα
Εκτέλεση
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους, μετά από λίγο το αλεύρι, τη βανίλια, το ξύσμα και λίγο ηλιέλαιο προαιρετικά και είναι δική μου παρέμβαση.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μέτριο ταψί (30 Χ 40 εκ) και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 10΄μόνο.
Το βγάζουμε και αναποδογυρίζουμε πάνω σε καινούριο αντικολλητικό χαρτί, βγάζουμε το παλιό και ταμπονάρουμε ελαφρά με λίγο λικέρ και το τυλίγουμε σε ρολό (από τη μακριά πλευρά του) όσο είναι χλιαρό μαζί με το χαρτί και αφήνουμε στην άκρη. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσουμε να το ξετυλίξουμε και να το ξανακάνουμε ρολό χωρίς να σπάσει.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ. Σε ένα μπεν μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε το βούτυρο (ή βιτάμ) να λιώσει μαζί με το γλυκό βανίλια. Επίσης θα βρείτε βανίλια με διάφορες γεύσης (π.χ. μαστίχα ή μανταρίνι κλπ). Ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να λιώνει βάζουμε το κακάο, την κουβερτούρα, το λικέρ, την κανέλα ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις γίνει παχύρρευστο το μείγμα θα προσθέσουμε προαιρετικά γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο.
Ανοίγουμε το ρολό και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα αφήνοντας κενό στις άκρες για να μη ξεχειλίσει η γέμιση και προσθέτουμε τα καρύδια παντού και τις σταφίδες. Κάνουμε ρολό το παντεσπάνι από τη μακρύτερη πλευρά και τυλίγουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες για να μπορέσουμε να το κόψουμε καλύτερα.
Βγάζουμε από την κατάψυξη και κόβουμε φέτες του ενός εκατοστού. Η δόση αυτή βγάζει 20-25 καριόκες.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ. Σε ένα μπεν μαρί και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε το γάλα, την κουβερτούρα και το βούτυρο να ζεσταίνονται ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις αρχίσει να λειώνει αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ρευστοποιηθεί.
Βουτάμε τα κομμάτια μας στη λειωμένη σοκολάτα ένα-ένα με τη βοήθεια 2 πιρουνιών γυρνώντας γύρω γύρω και αμέσως τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε στο ψυγείο και την επόμενη μέρα τα τυλίγουμε σε χαρτάκια ειδικά ή σε αλουμινόχαρτο.
Το γλυκό αυτό αντέχει στο ψυγείο ολόφρεσκο παραπάνω από μήνα!! Είναι ιδανικό για 2ο κέρασμα, για δώρο ή για γλυκάκι βάφτισης.