Υλικά για μελομακάρονα με σιμιγδάλι

1 κούπα (250 ml) ελαιόλαδο
¼ κούπας (55 gr) ζάχαρη
¼ κούπας (62,5 ml) χυμό πορτοκαλιού
¼ κούπας (62,5 ml) κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
450-480 gr σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι
1 κούπα (350 gr) μέλι
½ κούπα (110 gr) ζάχαρη
¾ (180 ml) κούπας νερό 

Για την επικάλυψη
1 κούπα καρύδια τριμμένα σαν ψίχουλα
ή 1 κούπα καβουρδισμένο και κοπανισμένο σουσάμι, ανακατεμένο με λίγη κανέλα
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250 ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5 ml

Συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι

  • Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά.
  • Στο χυμό διαλύουμε τη σόδα.
  • Προσθέτουμε και τα αρωματικά, ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε στο μείγμα και το σιμιγδάλι.
  • Δεν ζυμώνουμε, ίσα να ενσωματωθεί.
  • Η ζύμη φαίνεται μη συνεκτική αλλά αφού ξεκουραστεί για 15 λεπτά πλάθεται εύκολα.
  • Την ξεκουράζουμε λοιπόν και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε κανονικό μέγεθος.
  • Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμοί-αντιστάσεις), στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά. 
  • Αφού κρυώσουν εντελώς, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε να βράσουν τα υλικά και μόλις φουσκώσει το σιρόπι κλείνουμε το μάτι.
  • Σιροπιάζουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα βουτώντας τα για 10-15 δευτερόλεπτα στο σιρόπι.
  • Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφού τα κυλήσουμε στο σουσάμι ή τα πασπαλίσουμε με καρύδι, τα στρώνουμε στην πιατέλα.