Υλικά για κιμαδόπιτα

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο
700 γρ. κιμά από μπούτι κοτόπουλο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεσαία πράσα
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα σάλτσα τομάτας
1/2 κούπα νερό ή ζωμό λαχανικών
1 στικ κανέλα
1/2 κ.γ. μπαχάρι
2-3 φύλλα δάφνης
3 μεσαία αβγά
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Συνταγή για κιμαδόπιτα

  • Αφήνουμε το Χωριάτικο Φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά κοτόπουλου με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας.
  • Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για περίπου 10 – 12 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και στη συνέχεια αφού ανακατέψουμε ελαφρώς σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  • Μόλις έχει σχεδόν εξατμιστεί προσθέτουμε τον χυμό τομάτας, το νερό, την κανέλα, το μπαχάρι και τη δάφνη.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει αρκετά ο κιμάς και να μην είναι πολύ ρευστός. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Παράλληλα προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους κατά το μισό.
  • Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Στη συνέχεια, μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, προσθέτουμε τα λαχανικά στον κιμά και την τριμμένη γραβιέρα.
  • Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και πριν προσθέσουμε τα αβγά σιγουρευόμαστε ότι η γεύση είναι σωστή.
  • Προσέχουμε να μην βάλουμε πολύ αλάτι στο μείγμα, επειδή η φέτα είναι αλμυρή.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε πολύ καλά (με το υπόλοιπο ελαιόλαδο).
  • Επαναλαμβάνουμε το λάδωμα και στο επόμενο φύλλο μέχρι να έχουμε 4 φύλλα πριν βάλουμε τη γέμιση.
  • Τοποθετούμε τη γέμιση και πιέζουμε καλά για να βγάλουμε πιθανό αέρα που έχει εγκλωβιστεί ενδιάμεσα.
  • Τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο πάνω από τη γέμιση, το οποίο έχουμε διπλώσει και λαδώσει ενδιάμεσα.
  • Τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο το οποίο και τοποθετούμε κανονικά.
  • Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχουμε λαδώσει.
  • Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 55 λεπτά με 1 ώρα.