Υλικά για μελομακάρονα χωρίς λάδι και ζάχαρη

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

  • 110gr αλεύρι γ.τ.χ
  • 90gr κούπας αλεύρι καρύδας
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ταχίνι συμβατικό
  • 3 κ.σ. ταχίνι βιολογικό αναποφλοίωτο
  • 120 ml χυμό πορτοκάλι
  • ξισμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ μπέικιν

Για το σιρόπι:

  • 1 γεμάτη κ.σ. μέλι
  • 120ml νερό
  • φλούδα ενός λεμονιού

 Δείτε τη συνταγή: 

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς λάδι και ζάχαρη

  • Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το μέλι και το ταχίνι.
  • Ανακατεύουμε καλά σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι γ.τ.χ, το αλεύρι καρύδας, το μπέικιν και τη σόδα και δημιουργούμε ένα κενό στη μέση. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και το ταχίνι που έχουμε ανακατέψει.
  • Συνεχίζουμε χτυπώντας στο μπλέντερ το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο νερό.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο κενό κι ανακατεύουμε σιγά-σιγά με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Φτιάχνουμε 12 μεγάλα ή 17 πιο μικρά μελομακάρονα.
  • Τα χαράζουμε ελαφρά με το πιρούνι από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Προσοχή να μην τα κάψουμε.
  • Βάζουμε το μέλι, το νερό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού. Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι μέχρι να πάρουν βράση. Σταματάμε το ανακάτεμα από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
  • Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι βράζουμε ακριβώς για 3’. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια αφαιρούμε επιφανειακά με κουτάλι. Το σιρόπι έτοιμο για να σιροπιάσουμε.
  • Διατηρούμε ζεστό το σιρόπι στο μάτι της κουζίνας στην πιο χαμηλή ένδειξη της εστίας και βουτάμε λίγα λίγα τα γλυκά αναποδογυρίζοντας τα για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι.
  • Διατηρούνται στο ψυγείο.