Υλικά για βασιλόπιτα τσουρέκι

Για το μείγμα μαγιάς
55 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
75 γρ. χλιαρό νερό
75 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

Για τη ζύμη
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
180 ml χλιαρό γάλα
75 ml φυσικός χυμός πορτοκάλι
750 γρ. αλεύρι δυνατό
10 γρ. μαχλέπι
1 βανιλίνη
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
το μείγμα μαγιάς
115 ml ηλιέλαιο

Συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη 1 κ.σ. ζάχαρη, τα 75 γρ. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η μαγιά.
  • Προσθέτουμε τα 75 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45′ λεπτά να φουσκώσει.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το φυσικό χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, το ξύσμα από μισό πορτοκάλι, το μείγμα μαγιάς και ζυμώνουμε με το χέρι.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο χωρίς να σταματήσουμε το ζύμωμα.
  • Ζυμώνουμε για περίπου 7′-10′.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας, ζυμώνουμε για περίπου 1′ και προσθέτουμε ένα φλουρί.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί 28 εκ., λαδωμένο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45′ λεπτά να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε τη ζύμη με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 για 45′ λεπτά.