Υλικά για τα Ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας

180 ml ελαιόλαδο
180 γρ βούτυρο λιωμένο
70 γρ ζάχαρη
200 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 κγ μαγειρική σόδα
1 κγ κανέλα σκόνη
750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση
110 γρ καρύδια
1 ΚΣ ζάχαρη
½ κγ κανέλα

Για το σιρόπι
400 γρ ζάχαρη
250 ml νερό
1 στικ κανέλας
½ λεμονιού το χυμό

Συνταγή για Ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας

  • Ξεκινάω με το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά.
  • Βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
  • Για τη ζύμη χτυπάω με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη να γίνουν ένα.
  • Διαλύω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να αφρίσει και τα ρίχνω στο μείγμα.
  • Αρωματίζω με κανέλα και βανίλια και συνεχίζω προσθέτοντας το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Για τη γέμιση αλέθω στον πολυκόφτη τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη (να μην γίνουν σκόνη αλλά μέτρια κομμένα).
  • Παίρνω από τη ζύμη ποσότητα ίση με ένα καρύδι, το ανοίγω με τα δάχτυλα μου, βάζω 1 κγ από τη γέμιση και το κλείνω σε τριγωνικό σχήμα.
  • Το γυρίζω ανάποδα και αν έχω το ειδικό τσιμπιδάκι δημιουργώ τα σχέδια με αυτό, διαφορετικά χρησιμοποιώ ένα πιρούνι.
  • Τα βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.
  • Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν και τα βουτάω ένα-ένα στο κρύο σιρόπι για 30¨, τα αφήνω πίσω στο ταψί.
  • Γαρνίρω από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση καρυδιού και τα αφήνω για 2 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι τους.
  • Έπειτα είναι έτοιμα για σερβίρισμα