Υλικά για παραδοσιακή βασιλόπιτα

750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. ζάχαρη
300 γρ. Βούτυρο Αγελάδος
1 πρέζα αλάτι
7 αυγά
1 ποτηράκι κονιάκ
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα

Συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε στο μίξερ το βούτυρο αγελάδος, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτα.
  • Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των 6 αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, τη βανίλια, το χυμό και το κονιάκ.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Στο μίγμα των κρόκων προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Βουτυρώνουμε ένα αλουμινένιο ή ανοξείδωτο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
  • Χτυπάμε με ένα πιρούνι το τελευταίο αυγό και αλείφουμε την πίτα με ένα πινέλο. Τέλος, τη στολίζουμε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει.
  • Κοσκινίζουμε επάνω της ζάχαρη άχνη, εάν φυσικά θέλουμε.