Υλικά για μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα

  • 1 ½ κιλό μοσχάρι ψαχνό κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού άσπρο κρασί
  • 3-4 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός 
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 γαρίφαλα
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα κομμένη σε κύβους
  • Αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα

  • Πλένουμε το μοσχάρι και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, ανακατεύουμε και τα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί τα κρέας και όλα τα υπόλοιπα υλικά: το φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα, το ξύλο κανέλλας, αλάτι, πιπέρι και τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να πιει το ζουμί του και να μείνει με τη σάλτσα του.
  • 2-3 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κύβους γραβιέρας και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, ζυμαρικά ή άσπρο ρύζι σπυρωτό.