Υλικά για πικάντικο κριθαρότο με γαλοπούλα, λαχανικά και τσίλι

  • 500 γρ. Κριθαράκι Μέτριο
  • 4 μικρά φιλέτα γαλοπούλας σε μπουκίτσες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
  • 150 γρ. αρακά φρέσκο ή κατ/νο
  • 150 γρ. καλαμπόκι φρέσκο ή κατ/νο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ¼ - ½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 1.200 ml καυτό νερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για πικάντικο κριθαρότο με γαλοπούλα, λαχανικά και τσίλι


  • Πασπαλίζουμε τα φιλέτα γαλοπούλας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη γαλοπούλα για 2-3 λεπτά, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Την μεταφέρουμε σε πιάτο.
  • Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε άλλες 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε την πιπεριά, τον αρακά, το καλαμπόκι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το τσίλι (¼ ή ½ κ.γ., αναλόγως πόσο καυτερό το θέλουμε), τον πελτέ και το Κριθαράκι Μέτριο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ ρίχνουμε τις ντομάτες.
  • Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το ⅓ του καυτού νερού και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
  • Όταν το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, προσθέτουμε την γαλοπούλα με τα ζουμιά της και άλλο ⅓ του καυτού νερού. Ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Όταν απορροφηθεί και αυτή η δόση υγρών, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Όσο είναι ακόμα ζουμερό το κριθαράκι, αλλά έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό.