Υλικά για σουφλέ πατάτας

  • 8 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τέταρτα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 5 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα αυγά + 2 ασπράδια αυγών επιπλέον
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για σουφλέ πατάτας

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις.
  • Bράζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι.
  • Τις στραγγίζουμε καλά και τις επαναφέρουμε στη ζεστή κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τυρί και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά.
  • Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός στην πιο δυνατή ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά.
  • Όταν γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, δηλαδή άσπρη αέρινη κρέμα που στέκεται, είναι έτοιμα.
  • Ρίχνουμε 3 κ.σ. μαρέγκα στο κρύο μείγμα πατάτας και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε ακόμα λίγη μαρέγκα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε ατομικά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ και τα γεμίζουμε με το μείγμα πατάτας.
  • Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ώσπου το σουφλέ να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Προαιρετικά, μπορούμε να “ντύσουμε” περιμετρικά το εσωτερικό κάθε σκεύους με λαδόκολλα ώστε να σχηματίσουμε ένα ψηλό τείχος που θα προστατεύσει το σουφλέ να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο.