Υλικά για σούπα βελουτέ με πατάτα, μπέικον και πράσο

  • 2 ξερά κρεμμύδια μέτρια
  • 3 πράσα, τα λευκά μέρη
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 60 γρ. Βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μπέικον
  • 1 κιλό ζωμό λαχανικών
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 30 γρ. Πάνκο ή τριμμέμη φρυγανιά
  • 2-3 κλωνάρια σχοινόπρασο

Συνταγή για σούπα βελουτέ με πατάτα, μπέικον και πράσο

Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα πράσα και κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση.
• Σε μία κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά, έτσι ώστε να βγάλουν όλα τα σάκχαρα τους και να ροδίσουν.
• Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 50 γρ. μπέικον σε ακανόνιστα κομμάτια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
• Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους, το ζωμό λαχανικών και το θυμάρι και ανακατεύουμε.
• Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε για 35 λεπτά σε μέτρια φωτιά .
• Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε καλά την σούπα με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ σε δόσεις.
• Προσθέτουμε 50 γρ. βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
• Σε ένα τηγάνι που έχει ελαφρώς ζεσταθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο μπέικον κομμένο σε ακανόνιστα κομμάτια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι το πάνκο και 10 γρ. βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά.
• Σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας απο πάνω το μείγμα με το μπέικον - πάνκο