Υλικά για κιμαδόπιτα

  • 800 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 2 τριμμένες ντομάτες και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • λίγο θυμάρι
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό
  • Κρέμα γάλακτος
  • 300 γραμμάρια τριμμένο τυρί της προτίμησής σας 
  • τριμμένη φρυγανιά
  • Φύλλο χωριάτικο ή κρούστας
  • Ελαιόλαδο

Συνταγή για κιμαδόπιτα

  • Ρίχνετε τον κιμά με λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέστε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και αφήστε τα να σοταριστούν λίγο ακόμη.
  • Ρίχνετε στη συνέχεια τις ντομάτες και όσο νερό χρειαστεί.
  • Αφήνετε να μαγειρευτεί για περίπου μισή ώρα.
  • Μεταφέρετε σε ένα μπολ τον κιμά ή απλά τον απομακρύνετε από τη φωτιά.
  • Ρίχνετε μέσα το τυρί, έναν κρόκο αυγού (προσοχή όχι το ασπράδι, δεν θέλουμε να βγει “ομελέτα”) και λίγη κρέμα γάλακτος.
  • Αν χρειαστεί προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά για να “μαζέψει” τα υγρά, χωρίς το μείγμα να στεγνώσει τελείως. Η γέμισή σας είναι έτοιμη.
  • Τοποθετείτε στο κάτω μέρος του ταψιού 4 φύλλα τσαλακωτά.
  • Λαδώνετε ένα – ένα τα φύλλα με πινέλο.
  • Βάζετε τη γέμιση και από πάνω ακόμη 4 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
  • Ψήνετε στους 180 – 200 βαθμούς για 35 -40 λεπτά.