Υλικά για μπιφτέκια


  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα ή ελιά)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας ούζο ή ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 μικρή ντομάτα τριμμένη
  • 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση

  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι

Συνταγή για 


  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το λάδι, αλατοπίπερο, τη φρυγανιά, το ούζο ή το ξίδι, την ντομάτα, το αυγό και τη ρίγανη) και τα ζυμώνουμε καλά βουτώντας τα χέρια μας σε κρύο νερό.
  • Πρέπει το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και ζουμερό.
  • Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  • Εν συνεχεία προχωράμε στη γέμιση.
  • Κόβουμε και πετάμε τις δύο άκρες από τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα σουρωτήρι.
  • Τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και στύβουμε το τρίμμα των κολοκυθιών για να το στραγγίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
  • Μεταφέρουμε το τρίμμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προθερμαίνουμε το γκριλ ή το φούρνο στους 200° C.
  • Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε 8 μπιφτέκια, τα οποία πιέζουμε με τις παλάμες για να πλατύνουν.
  • Στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού βάζουμε το 1/8 από το μείγμα της γέμισης.
  • Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις άκρες κάθε μπιφτεκιού, τα πλάθουμε για να στρογγυλέψουν κάπως και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι.
  • Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, στο μεσαίο ράφι για 15 – 18 λεπτά (ή στο γκριλ για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη, στο ψηλότερο ράφι).
  • Τα σερβίρουμε με τη ρυζοσαλάτα.