Υλικά για πουρέ μελιτζάνας

  • 1 φάκελος μπεσαμέλ
  • 500 ml (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 4 - 5 μελιτζάνες
  • 50 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο
  • 150 γρ. (1 ½ φλιτζ. τσαγιού) τριμμένο κίτρινο τυρί, κατά προτίμηση αλμυρό (παρμεζάνα, γραβιέρα, πεκορίνο)
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο - προαιρετικά

Συνταγή για πουρέ μελιτζάνας

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις και σε ένα ταψάκι που το έχετε καλύψει με αλουμινόχαρτο βάζετε τις μελιτζάνες και τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσουν.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα για να καπνίσουν και να πάρουν την ωραία χαρακτηριστική μυρωδιά.
  • Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τις τρυπάτε για να στραγγίξουν τα ζουμιά τους.
  • Μετά βγάζετε τη φλούδα τους.
  • Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο και βάζετε την ψίχα από τις μελιτζάνες.
  • Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γίνουν μια μάζα.
  • Σε άλλο μπολ ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την προσθέτετε στην κατσαρόλα με τον πούρε μελιτζάνας.
  • Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το τυρί, αλάτι και πιπέρι και αν θέλετε μοσχοκάρυδο.