Υλικά για σαρικόπιτες

Για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο 
3 κ.σ. τσικουδιά
χυμό από μισό λεμόνι
1-2 φλ. χλιαρό νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση
½ κιλό μυζήθρα
μέλι, κανέλα (για το σερβίρισμα, προαιρετικά)

Συνταγή για σαρικόπιτες

  • Αδειάζουμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, την τσικουδιά, το χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια – το καθένα μεγέθους περίπου όσο ένα μικρό πορτοκάλι.
  • Ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Το κόβουμε σε λωρίδες μήκους 30 εκ. και πλάτους 7-9 εκ. περίπου.
  • Απλώνουμε το τυρί κατά μήκος του φύλλου αφήνοντας κενό 3-4 εκ. από κάθε άκρη.
  • Διπλώνουμε τις δύο απέναντι κατά μήκος άκρες κλείνοντας τη μυζήθρα και σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό κορδόνι.
  • Αρχίζοντας από τη μία άκρη, περιστρέφουμε το κορδόνι κάπως χαλαρά, μέχρι να σχηματιστεί ένας έλικας.
  • Βάζουμε τις έτοιμες σαρικόπιτες σε μία βαμβακερή πετσέτα για να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις σαρικόπιτες και από τις δύο πλευρές.
  • Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε.
  • Τις συνοδεύουμε με μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη και κανέλα.