Υλικά για μύδια αχνιστά πικάντικα

  • 25-30 μύδια
  • 150ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο απαλό ή καυτερό (ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Συνταγή για μύδια αχνιστά πικάντικα

  • Βάζετε τα μύδια σε μια λεκανίτσα με παγωμένο και αλατισμένο νερό για 2-3 ώρες ώστε να καθαριστούν από την άμμο και να μπορέσετε να απομακρύνετε ευκολότερα τα ξένα σώματα που είναι κολλημένα πάνω στο κέλυφος.
  • Κατόπιν, παίρνετε κάθε μύδι ξεχωριστά και με ένα μαχαίρι αρχίζετε να απομακρύνετε τα ασβεστολιθικά σώματα ή κάποιες μικρές πεταλίδες.
  • Μετά, τραβάτε δυνατά και προς τα έξω τον προσαγωγό του μυδιού, δηλαδή το σκληρό, ινώδες γενάκι και το ξεπλένετε με άφθονο νερό.
  • Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι σοτάρετε μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο το κρεμμύδι.
  • Προσθέτετε το σκόρδο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, ανακατεύετε και ρίχνετε τα μύδια.
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τη μουστάρδα με το κρασί και το ρίχνετε στην κατσαρόλα.
  • Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  • Αφήνετε τα μύδια να μαγειρευτούν για 5 λεπτά.
  • Όταν ξεσκεπάσετε το σκεύος ελέγχετε αν υπάρχουν μύδια που δεν έχουν ανοίξει και τα απομακρύνετε.
  • Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ψιλοκομμένο άνηθο και πασπαλίζετε με την πάπρικα.
  • Σερβίρετε αμέσως.