Υλικά για ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια

  • 500 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο ή Καρναρόλι
  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κύβος ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (διαλυμένος σε 1 λίτρο βραστό νερό)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 200 ml λευκός ξηρός οίνος
  • 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 200 γραμμάρια μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (κομμένα σε φέτες)
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Συνταγή για ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια

  • Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο σε μεγάλο και φαρδύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε.
  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις δυο πλευρές.
  • Το βγάζουμε από το τηγάνι και το διατηρούμε ζεστό.
  • Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά και τα μανιτάρια και τα αφαιρούμε και αυτά.
  • Σκουπίζουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το ρύζι.
  • Ανακατεύουμε, μέχρι να γυαλίσει και τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Ανακατεύουμε και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό ζωμό που έχουμε ετοιμάσει ήδη, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί.
  • Δέκα λεπτά περίπου πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, καρυκεύουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο και τα μανιτάρια.
  • Οταν το ριζότο μας χυλώσει (μετά από 18 λεπτά περίπου), κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε το ριζότο, σκεπασμένο με πετσέτα, για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.