Υλικά για νηστίσμο κεικ πετιμεζιού

  • 200 γρ. (1 κούπα) πετιμέζι
  • 100 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
  • 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
  • 200 γρ. (1 κούπα) νερό
  • 100 γρ. (1/2 κούπα) χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
  • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • 780 γρ. (6 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
  • λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Συνταγή για νηστίσιμο κέικ πετιμεζιού

  • Για να φτιάξουμε νηστίσιμο κέικ πετιμεζιού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού.
  • Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
  • Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
  • Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
  • Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε, γυρνώντας το κέικ με την επιφάνεια του σουσαμιού προς τα πάνω