Υλικά για Οσομπούκο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι


Για το οσομπούκο

  • 4 φέτ. μικρές κότσι μοσχαρίσιο
  • Λίγο αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 συσκ. πομοντόρια αποφλοιωμένα
  • 1½ φλ. κόκκινο κρασί
  • 3 φλ. ζωμό κρέατος
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο
  • 1 συσκ. χοντρό μακαρόνι με τρύπα
  • Κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

Για τη γαρνιτούρα

1 κλων. δεντρολίβανο
1 κλων. θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
2 γαρύφαλλα

Συνταγή για το Οσομπούκο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι


Για το οσομπούκο

  • Για να κάνουμε το μοσχάρι οσομπούκο κοκκινιστό, ταμπονάρουμε πρώτα το κρέας με απορροφητικό χαρτί.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πανάρουμε στο αλεύρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε καλά το κρέας.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
  • Τα αφήνουμε για 5′-6′ να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στην βάση της κατσαρόλας.
  • Ρίχνουμε το μισό κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά δεμένα σε τουλπάνι.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά, το κρασί και το ζωμό καθώς και τις ντομάτες.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε πολύ χαμηλά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει καλά το κρέας.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού.


Για τα μακαρόνια

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα.
  • Ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Τρίβουμε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Για το σερβίρισμα

  • Γαρνίρουμε με το κρέας και την υπόλοιπη σάλτσα.
  • Αν θέλουμε σερβίρουμε το οσομπούκο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού και συνοδεύουμε με πολέντα ή πουρέ.
Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου