Υλικά για μπιφτέκια

  • 1,5 kg κιμάς μοσχαρίσιος (από λάπα)
  • 25 g αλάτι
  • 1,2 g πιπέρι μαύρο
  • 0,5 g κόλιανδρο φρεσκοκομμένο
  • 1,5 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 μεγάλο κρεμύδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανο (μόνο τα φύλα) ψιλοκομένο
  • 150 ml πλήρες γάλα
  • 4-5 φρυγανιές μικρές

Συνταγή για μπιφτέκια

  • Σε ένα σκεύος βάλτε τον κιμά και προσθέστε πρώτα τα μπαχαρικά με το αλάτι.
  • Ζυμώστε πολύ καλά, να πάνε ομοιόμορφα παντού.
  • Στη συνέχεια, προσθέστε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και ζυμώστε ξανά, για να ενσωματωθούν στον κιμά.
  • Τώρα είναι η στιγμή να προσθέσετε το γάλα και να ζυμώσετε ξανά. Το καλό ζύμωμα είναι σημαντικό.
  • Τέλος, αν ο κιμάς είναι πολύ μαλακός, προσθέστε 4-5 μικρές τριμμένες φρυγανιές.
  • Αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για 4-5 ώρες.

Ψήσιμο

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριά βάλτε κάρβουνα σε σωρό. Στην κορυφή, βάλτε το προσάναμμα, βαμβάκι με οινόπνευμα. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν ανάψουν καλά, απλώστε τα στη σκάφη ψησίματος. Αν τα κάρβουνα εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, ρίξτε λίγη στάχτη πάνω στα σορό, για να μειωθεί η θερμότητα που εκπέμπουν. Τοποθετήστε τα μπιφτέκια σε καθαρή και κρύα σχάρα ψησίματος (για να μην κολλάνε) και βάλτε τη σχάρα πάνω στα κάρβουνα. Ψήστε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανασηκώστε αμέσως ή μετακινήστε τα μπιφτέκια πάνω στη σχάρα (βοηθάει να μην κολλάνε). Γυρίστε απ' την άλλη μεριά πολύ γρήγορα, κάντε αρκετά γυρίσματα. Βγάλτε τα μπιφτέκια όταν έχουν εσωτερική θερμοκρασία 65-70°C, για ζουμερά μπιφτέκια. Προσοχή να μην τα παραψήσετε και στεγνώσουν. Βγάλτε τα μπιφτέκια και σκεπάστε για 6-7’, να κρατήσουν τα ζουμιά τους εσωτερικά.

Καλή Τσικνοπέμπτη!