Υλικά για λαγάνα παραδοσιακή

Υλικά για τη ζύμη
  • 500 γρ.αλεύρι σκληρό Νο 1
  • 300 γρ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ.μαγιά ξηρή
  • 1πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ.αλάτι
  • 2 κ.σ.ελαιόλαδο

Υλικά για άλειμμα
  • 2 κ.σ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ.ζάχαρη κρυσταλλική
  • -σουσάμι

Συνταγή για λαγάνα παραδοσιακή

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό με την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Όταν περάσουν τα 15 λεπτά ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για περίπου 7-8 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε αργά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας και την καλύπτουμε με μεμβράνη.
  • Την αφήνουμε εκεί να διπλασιαστεί για 1:30 ώρα.
  • Έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε 2 κομμάτια.
  • Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τον πλάστη, ρίχνοντας στην επιφάνεια λίγο αλεύρι, σχηματίζοντας λαγάνες που να μην ξεπερνούν το μέγεθος των ταψιών.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και αλείφουμε τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Κατόπιν περιμένουμε άλλα 20 λεπτά για να φουσκώσουν.
  • Μετά τα 20 λεπτά τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας, τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τέλος τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220°C.