Υλικά για ριζότο με γαρίδες

(για 4 άτομα)
  • ½ κιλό μεγάλες, ώμές (γκρίζες) γαρίδες
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ κοφτό κουταλάκι πάπρικα
  • 2 λίτρα (8 φλ.) ζωμός κότας, ή λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με 2 κύβους-καλύτερα χωρίς αλάτι)
  • 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. ρύζι για ριζότο 
  • ½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
  • 1 ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ½ φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός + επιπλέον για γαρνίρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για ριζότο με γαρίδες

  • Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, αφήνοντας πάνω τις ουρίτσες, και χαράζετε την πλάτη τους με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού για να αφαιρέσετε τη μαύρη φλέβα από μέσα.
  • Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί.
  • Τις βάζετε σε ένα μπολ, τις ραντίζετε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με την πάπρικα και αλατοπίπερο και τις ανακατεύετε να πιάσουν καλά, παντού.
  • Τις απλώνετε σε ένα ταψί και τις κρατάτε στην άκρη.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C.
  • Ζεσταίνετε το ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα.
  • Σε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι, ή άβαθη πλατύστομη κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά.
  • Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πιάσει λάδι και κρεμμύδι παντού.
  • Το περιχύνετε με το κρασί και το βράζετε ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού, για να ξεκολλήσει ότι τυχόν έμεινε εκεί.
  • Όταν εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί, αρχίζετε να προσθέτετε ζωμό με μια κουτάλα, 1 κουτάλα κάθε φορά και περιμένετε να απορροφηθεί όλος πριν βάλετε άλλο.
  • Συνεχίζετε νε προσθέτετε κουτάλα-κουτάλα τον ζωμό και όταν έχετε βάλει τα 3/4 του περίπου, αρχίζετε να ελέγχετε κατά πόσον έχει μαλακώσει αρκετά (το ρύζι πρέπει να είναι al dente, να το βρίσκει λίγο το δόντι, όχι όμως ωμό).
  • Η διαδικασία παίρνει 18-20 περίπου λεπτά.
  • Μετά τα πρώτα 15 λεπτά, βάζετε το ταψί με τις γαρίδες στο φούρνο και τις ψήνετε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να γίνουν ρος και μόλις να κουλουριαστούν.
  • Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα την παρμεζάνα και το μαϊντανό.
  • Ελέγχετε το αλατοπίπερο και το σερβίρετε βάζοντας από πάνω τις γαρίδες, γαρνιρισμένο με λίγο επιπλέον μαϊντανό.