Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Αρωματικός χαλβάς
Συνταγή για έναν υπέροχο χαλβά με σιμιγδάλι ψιλό, πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς και κανέλα
Υλικά για χαλβά σιμιγδαλένιο με πορτοκάλι
- 2 πορτοκάλια
- ½ κούπα ηλιέλαιο
- 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 κούπες χλιαρό νερό
- 80 γρ. μείγμα ξηρών καρπών
- 100 γρ. σταφίδες
- κανέλα
Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο με πορτοκάλι
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και τα πορτοκάλια.
- Βράζουμε τα πορτοκάλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού φροντίζουμε τα πορτοκάλια να είναι πάντα σκεπασμένα με νερό.
- Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε.
- Τα στίβουμε και τα πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός blender μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
- Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα συνέχεια για 15 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα μας.
- Προσοχή, το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό ώστε να μην κοχλάζει το μείγμα και μας κάψει.
- Μόλις πήξει, ρίχνουμε το μείγμα ξηρών καρπών, τις σταφίδες και τον πουρέ πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Τέλος αλείφουμε με ηλιέλαιο μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα στη μέση.
- Προσθέτουμε το μείγμα του χαλβά και το απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
- Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 3 ώρες, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με κανέλα.