Υλικά για νηστίσμα λαζάνια με σπανάκι και ντομάτα

Για την γέμιση
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε μεσαίο καρέ
  • 200 γρ. πιπεριές κίτρινες, σε μεσαίο καρέ
  • 40 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα), καθαρισμένο
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ, φρέσκια
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
Για τα λαζάνια
  • 300 γρ. λαζάνια
  • 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • γέμιση
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για την γέμιση
  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα 60 γρ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές.
  • Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
  • Σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά περίπου και βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί.
  • Αλατίζουμε και σουρώνουμε καλά από τα υγρά του.
  • Ρίχνουμε το σπανάκι στο μείγμα των λαχανικών και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.

Για τα λαζάνια
  • Σε ένα ταψί 24x30 εκ. απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτα και από πάνω μια στρώση λαζάνια.
  • Συνεχίζουμε με τη μισή γέμιση και επαναλαμβάνουμε ώστε να έχουμε συνολικά 3 στρώσεις λαζάνια και 3 στρώσεις γέμιση.
  • Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσει η φρυγανιά, για 15 λεπτά περίπου.

Συνταγή για νηστίσμα λαζάνια με σπανάκι και ντομάτα

Για την γέμιση
  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα 60 γρ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές.
  • Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
  • Σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά περίπου και βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί.
  • Αλατίζουμε και σουρώνουμε καλά από τα υγρά του.
  • Ρίχνουμε το σπανάκι στο μείγμα των λαχανικών και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
Για τα λαζάνια
  • Σε ένα ταψί 24x30 εκ. απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτα και από πάνω μια στρώση λαζάνια.
  • Συνεχίζουμε με τη μισή γέμιση και επαναλαμβάνουμε ώστε να έχουμε συνολικά 3 στρώσεις λαζάνια και 3 στρώσεις γέμιση.
  • Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσει η φρυγανιά, για 15 λεπτά περίπου.