Υλικά για νηστίσιμα ροξάκια σιροπιαστά

  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 κύβος νωπή μαγιά
  • 1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
  • 3,5 φλιτζ. αλεύρι δυνατό
  • 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Για το σιρόπι
  • 3,5 φλιτζ. νερό
  • 4 φλιτζ. ζάχαρη

Συνταγή για νηστίσιμα ροξάκια σιροπιαστά

  • Βάζουμε σε μεγάλο μπολ 1 φλιτζ. χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ καλυμμένο με πετσέτα να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά.
  • Κατόπιν προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε.
  • Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Ρίχνουμε το μείγμα υγρών σε δύο μπωλ.
  • Ισομοιράζουμε στα μπολ το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Στο ένα μπολ προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε τα μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τις ζύμες να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  • Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια πλάστη τη λευκή ζύμη σε δύο μακρόστενα φύλλα.
  • Πλάθουμε τη σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκι, το κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης.
  • Τυλίγουμε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πιέζουμε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόβουμε σε μέτρια ρολά.
  • Αραδιάζουμε τα ρολά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι:
  • σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.
  • Αφού ξεφουρνίσουμε τα γλυκά, σιροπιάζουμε τα καυτά ροξάκια με το κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.
  • Τα ροξάκια διατηρούνται εκτός ψυγείου σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 4-5 μέρες.