Υλικά για γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο

  • 5 φύλλα Βηρυτού
  • 200 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
Σιρόπι
  • 450 ml (2 + 1/4 κούπας) νερό
  • 550 γρ. (2 + 3/4 κούπας) ζάχαρη
Νηστίσιμη κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας
  • 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
  • 100 γρ. (3/4 κούπας) κορν φλάουρ
  • 100 ml (1/2 κούπα) νερό, κρύο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Συνταγή για γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο

Σιρόπι
  • Για να ετοιμάσουμε το ατομικό, νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Βράζουμε για 2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, και το αποσύρουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει. 

Νηστίσιμη κρέμα
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σόγιας και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  • Μόλις βράσει το γάλα σόγιας και αρχίσει να φουσκώνει, αδειάζουμε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει και να κοχλάσει η κρέμα.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει πέτσα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για περίπου 1 ώρα.

Ρολά
  • Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα παραλληλόγραμμο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ.
  • Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας 1 φύλλο, το αλείφουμε ελαφρώς με μαργαρίνη και το χωρίζουμε σε έξι κομμάτια ως εξής: Πρώτα το κόβουμε σε 3 λωρίδες, κάθετα προς τη μεγάλη πλευρά του, και έπειτα στη μέση, παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά.
  • Απλώνουμε 2 κουτ. σούπας στην άκρη από κάθε κομμάτι φύλλου.
  • Γυρνάμε την άκρη του φύλλου προς τα μέσα, μαζί με τη γέμιση, σαν να τυλίγουμε μια φλογέρα.
  • Αλείφουμε με μαργαρίνη το σημείο του φύλλου που γυρίσαμε.
  • Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο πλαϊνές πλευρές του φύλλου, έτσι ώστε η μία να καλύψει την άλλη και να φτιάξουμε ένα πακετάκι.
  • Αλείφουμε με μαργαρίνη τα πακετάκια και τυλίγουμε το καθένα σε ρολάκι.
  • Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τοποθετούμε τα ρολάκια στο ταψί, το ένα κολλητά στο άλλο, στη σειρά, μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
  • Τα αλείφουμε γενναιόδωρα με μαργαρίνη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 50-60 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε λίγο λίγο πάνω σε κάθε γαλακτομπούρεκο.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφήσει το σιρόπι.