Υλικά για νηστίσιμα πατατοπιτάκια

Για τη ζύμη:
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι και λίγο περισσότερο
  • ½ λίτρο φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γραμ. ηλιέλαιο
  • 80 γραμ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
  • 6 πατάτες βρασμένες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Συνταγή για νηστίσιμα πατατοπιτάκια

  • Σε λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, την μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες με το πιρούνι.
  • Σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο και στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ομοιόμορφα μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι μας ή με τον πλάστη σαν πιατάκι του καφέ.
  • Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και φέρνουμε τη ζύμη από τις τρεις μεριές του κύκλου προς το κέντρο δημιουργώντας ένα τριγωνάκι.
  • Το γυρίζουμε ανάποδα, ώστε το μέρος που κλείνουμε να ακουμπά στο ταψί, που το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  • Τρυπάμε τα πατατοπιτάκια μας με οδοντογλυφίδα σε 3 σημεία και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄λεπτά της ώρας.