Υλικά για γίγαντες με μπύρα

  • 500 γρ γίγαντες
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμενες και πολτοποιημενες
  • 1 κσ κέτσαπ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο (όχι πολύ ψιλό)
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους
  • Λιγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • Λιγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 1 κουταλιά σουπας μαύρη ζάχαρη (ακατέργαστη)
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για γίγαντες με μπύρα

  • Έχουμε μουλιασει τους γίγαντες από βραδύς στο νερό.
  • Πετάμε το νερό και τους βράζουμε στην χύτρα για 20 λεπτά.
  • Μολις εχουν μαλακωσει αρκετά, τους σουρώνουμε τους βάζουμε στο ταψί μας και τους ριχνουμε από πάνω την μπύρα και τους αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Στην συνέχεια παίρνουμε ένα τηγάνι, ρίχνουμε την μισή ποσότητα λαδιού, βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το πρασο,το σκόρδο και το καρότο σε κύβους και το σωτάρουμε να μαραθούν.
  • Ύστερα ριχνουμε την ντομάτα, την κέτσαπ και βραζουμε για 10 λεπτά.
  • Μετά από 10 λεπτά, ρίχνουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τη δάφνη, αλατοπιπερωνουμε και τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Αδειάζουμε το υλικό μας πάνω από τους γίγαντες, ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, έως ότου ροδίσουν και μείνουν με το λαδάκι τους