Υλικά για Πολίτικο τσουρέκι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 250ml πλήρες γάλα, χλιαρό
  • 12γρ.ξηρή μαγιά, με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 250γρ.φρέσκο βούτυρο κρύο και σε κυβάκια
  • 850γρ.δυνατό αλεύρι σίτου
  • 200γρ.ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1πορτοκάλι
  • 10γρ.μαχλέπι
  • 5γρ.μαστίχα τριμμένη
  • 10γρ.χοντρό αλάτι
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • 1αυγό μέτριου μεγέθους ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο, για το άλειμμα
  • νιφάδες αμυγδάλου για επικάλυψη

Συνταγή για Πολίτικο τσουρέκι

  • Χρησιμοποιήστε 50ml γάλα και ανακατέψτε με την ξηρή μαγιά και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, κι έπειτα αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. 
  • Παράλληλα, προσθέτετε τους κύβους βουτύρου στο αλεύρι τρίβοντας με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά.
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι και ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.
  • Ανακατεύετε τα χτυπημένα αυγά με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, ρίχνετε το μείγμα γάλακτος και αυγών στο μείγμα αλευριού και βουτύρου και το ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  • Αφήνετε να φουσκώσει για 2-3 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βγάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε έξι μπαλάκια ζύμης ομοιόμορφου μεγέθους, περίπου 260 γρ. το καθένα.
  • Ζυμώνετε κάθε μπαλάκι ζύμης σε σχήμα λουκάνικου.
  • Παίρνετε 3 κομμάτια και τα πλέκετε από το κέντρο και από τις δύο πλευρές.
  • Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κομμάτια ώστε να έχουμε 2 πλεκτά ψωμάκια.
  • Τοποθετείτε το κάθε τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αφήνετε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
  • Αλείφετε με χτυπημένο αυγό δύο φορές και πασπαλίζετε με νιφάδες αμυγδάλου.
  • Ψήνετε στους 200C/180C αέρα/αέριο, βαθμίδα 6, για περίπου 25 λεπτά.
  • Όταν ψηθεί, αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το σερβίρετε.