Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε το Πάσχα και όλοι θα κάνουμε τις απαραίτητες εξορμήσεις με την παρέα μας.

Αν σκεφτούμε ότι όλες οι γιορτές παιρνούν από το τραπέζι και για το Πάσχα υπάρχουν υπέροχα γλυκά, όλοι μπορούμε να φτιάξουμε με τα χεράκια μας και να τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.

Γλυκά παραδοσιακά, όπως τσουρέκια και κουλούρια, αλλά και γλυκά που θα κλείσουν νόστιμα το πασχαλινό τραπέζι.

Πασχαλινό τσουρέκι

Το όνομα «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» και σημαίνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Υπάρχουν διάφορα είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, καθώς και σε διάφορα μεγέθη και σχήματα ανάλογα με την περιοχή που τα παρασκευάζουν.

Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως την περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Το τσουρέκι είναι το πιο γνωστό από τα διάφορα πασχαλινά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, ενώ άλλα γνωστά πασχαλινά ψωμιά είναι η «λαμπροκούλουρα» ή το «λαμπρόψωμο».

pasxalina_koyloyrakia

Πασχαλινά κουλουράκια

Μαζί με τα τσουρέκια μια ακόμη συνταγή παραδοσιακή είναι τα πασχαλινά κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας ή σαλιγκαριού.

Μπορείτε να τα φτιάξετε για κέρασμα αλλά και για να τα προσφέρετε στην νονά ή στις δασκάλες των παιδιών. Δημιουργήστε οικογενειακές αναμνήσεις αφήνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στην παρασκευή τους.

galaktomporeo_pasxalino

Γαλακτομπούρεκο

Ένα γλυκό ανατολίτικης προέλευσης βασισμένο στο γάλα, δηλαδή την πλούσια κρέμα που περιέχει, και το φύλλο (στα τούρκικα “μπουρέκ”) γιατί μοιάζει πολύ με το μπουρέκι που περιγράφει μια σειρά από τούρκικα εδέσματα που γίνονταν αρχικά με ζύμη ψωμιού κι έπειτα με λεπτοανοιγμένα φύλλα.

Χαρακτηρίζεται από την πλούσια σιμιγδαλένια κρέμα που δίνει αυτή την κοκκώδη υφή, το τραγανό και βουτυρένιο φύλλο και το σιρόπι να δένει απόλυτα με το υπόλοιπο γλυκό. Συχνά αρωματίζουμε την κρέμα με βανίλια ή ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού.

rabani_pasxalino

Ραβανί

Το Ρεβανί, Ραβανί, ή Ριβανί όπως το ονομάζουν στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πόλη της Βέροιας, είναι ένα πεντανόστιμο γλύκισμα, το οποίο για χρόνια κατέχει πρωτεύουσα θέση στα γιορτινά γλυκά της Ελλάδας.

Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και αυγά και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι.

to-trapezi-tis-lampris-lyxnarakia

Καλτσούνια

Τα καλτσούνια ή λυχναράκια μπορεί είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης. Οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές, τόσο σε σχήμα και σε γέμιση, όσο και στον τρόπο μαγειρέματος (τηγανητά ή στον φούρνο). Με βασικά τους, όμως, συστατικά τη γλυκιά μυζήθρα ή το ανθότυρο, το αυγό και τη ζάχαρη, τα λυχναράκια ξετρελαίνουν όλους όσους τα δοκιμάζουν!

panakota_pasxalini

Πανακότα

Η πανακότα (panna cotta) είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης. Η πανακότα είναι το πιο δροσερό, γαλατένιο και ανοιξιάτικο επιδόρπιο. Έχει ελάχιστο κόπο και σερβίρεται με διάφορους τρόπους. 

Αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί κατά την παρασκευή με ζελατίνη. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα». Είναι πολύ διαδεδομένο έδεσμα στα Επτάνησα.