Υλικά για Iσπανικές κροκέτες τυρί ζαµπόν

  • 3 γεµάτες κουταλιές πολύ ψιλοκοµµένο ζαµπόν σεράνο (Serrano) ή προσούτο (Prosciutto)
  • 1/3 φλ. τριµµένο τυρί µαντσέκο (Manchego) ή κεφαλοτύρι + 2 γεµάτες κουταλιές επιπλέον
  • 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 γεµάτες κουταλιές πολύ ψιλοκοµµένο κρεµµύδι
  • 7 κοφτές κουταλιές αλεύρι + λίγο επιπλέον για το πλάσιµο
  • ¾ φλ. γάλα (ολόπαχο)
  • 2 µεγάλα αβγά
  • 1 φλ. γαλέτα (αλεσµένη φρυγανιά)
  • λάδι για τηγάνισµα
  • Αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για Iσπανικές κροκέτες τυρί ζαµπόν

  • Βάζετε το βούτυρο µε το λάδι σε ένα µεγάλο κατσαρολάκι σε µέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεµµύδι, το αλατοπιπερώνετε ελαφρά και το σοτάρετε µέχρι να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώµα.
  • Βάζετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε το σύρµα, µε δύναµη, για 1 λεπτό.
  • Ρίχνετε µέσα το γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε µε το σύρµα, µέχρι να κοχλάσει και να γίνει µια πολύ πηκτή, λεία µπεσαµέλ.
  • Ανακατεύετε το ζαµπόν και το τυρί (1/3 φλ.) και ελέγχετε το αλατοπίπερο.
  • Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Αδειάζετε το µίγµα σε ένα ταψάκι και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  • Χτυπάτε τα δυο αβγά σε ένα βαθύ πιάτο και ανακατεύετε σε ένα δεύτερο πιάτο τη γαλέτα µε το υπόλοιπο τυρί (¼ φλ.).
  • Παίρνετε κουταλιές από το κρύο µίγµα και αλευρώνοντας τις παλάµες σας, τις πλάθετε σε οβάλ κεφτέδες.
  • Τους περνάτε από το αβγό και ύστερα τους τυλίγετε στο µίγµα της γαλέτας µε το τυρί. Τους απλώνετε πάνω σε δισκάκι ή πιατέλα, ντυµένη µε αντικολλητική λαδόκολλα.
  • Ζεσταίνετε καλά σε ένα κατσαρολάκι µπόλικο λάδι (να έχει βάθος 5-6 εκατοστά).
  • Τηγανίζετε µέσα τµηµατικά τις κροκέτες, µέχρι να ροδίσουν από τη µια πλευρά, τις γυρίζετε µια φορά και τις αφήνετε να ροδίσουν και από τη άλλη πλευρά, για 1-2 λεπτά.
  • Τις βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
  • Τις σερβίρετε ζεστές ή χλιαρές.