Υλικά για μανιταρόπιτα με φύλλο κρούστας

για τη γέμιση
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 500 γρ. πλευρώτους, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. Brown ή Portobello μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 κ.σ. υγρό ζωμό λαχανικών MAGGI
  • 2 κλωναράκια φρ. θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορο, κοπανισμένο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Επιπλέον υλικά 
  • 9 φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ωμό σουσάμι

Συνταγή για μανιταρόπιτα με φύλλο κρούστας

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο,το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον υγρό ζωμό λαχανικών MAGGI και μαγειρεύουμε για για 10-15 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να μαλακώσει και να χάσει τα υγρά της.
  • Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται, προσθέτουμε τον λιναρόσπορο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε στον πάτο 3 φύλλα κρούστας σταυρωτά λαδώνοντας τα καλά, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης, συνεχίζουμε με 2 φύλλα, τα λαδώνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση.
  • Καλύπτουμε με 4 φύλλα κρούστας και τα λαδώνουμε πολύ καλά.
  • Αν περισσεύουν πολύ από το ταψάκι μας τα κόβουμε λίγο και τα τυλίγουμε προς τα μέσα για να σχηματιστεί το γείσο της πίτας.
  • Το λαδώνουμε και αυτό.
  • Τέλος χαράζουμε ελαφρώς την πίτα με ένα μαχαιράκι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.
  • Αφήνουμε την μανιταρόπιτα να σταθεί και να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.