Μανιταρόπιτα με φύλλο κρούστας
Λαχταριστή συνταγή
Μια πιτούλα απλή και φθινοπωρινή με μανιτάρια, κρεμμύδια, πράσο και λιναρόσπορο
Υλικά για μανιταρόπιτα με φύλλο κρούστας
για τη γέμιση- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 500 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 500 γρ. πλευρώτους, ψιλοκομμένα
- 250 γρ. Brown ή Portobello μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ.σ. υγρό ζωμό λαχανικών MAGGI
- 2 κλωναράκια φρ. θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο, κοπανισμένο
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
Επιπλέον υλικά
- 9 φύλλα κρούστας
- ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ωμό σουσάμι
Συνταγή για μανιταρόπιτα με φύλλο κρούστας
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο,το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον υγρό ζωμό λαχανικών MAGGI και μαγειρεύουμε για για 10-15 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να μαλακώσει και να χάσει τα υγρά της.
- Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται, προσθέτουμε τον λιναρόσπορο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε στον πάτο 3 φύλλα κρούστας σταυρωτά λαδώνοντας τα καλά, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης, συνεχίζουμε με 2 φύλλα, τα λαδώνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση.
- Καλύπτουμε με 4 φύλλα κρούστας και τα λαδώνουμε πολύ καλά.
- Αν περισσεύουν πολύ από το ταψάκι μας τα κόβουμε λίγο και τα τυλίγουμε προς τα μέσα για να σχηματιστεί το γείσο της πίτας.
- Το λαδώνουμε και αυτό.
- Τέλος χαράζουμε ελαφρώς την πίτα με ένα μαχαιράκι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.
- Αφήνουμε την μανιταρόπιτα να σταθεί και να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.