ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πριν 37 λεπτά
Πως θα φτιάξετε το πιο νόστιμο σπανακόρυζο της γιαγιάς
Λαχταριστή συνταγή
Συνταγή για σπανακόρυζο παραδοσιακό, λεμονάτο της γιαγιάς
Υλικά για σπανακόρυζο της γιαγιάς
- 800 γραμ. σπανάκι
- 700 γραμ. ψιλικά για πίτα (σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια)
- 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμό)
- 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2/3 κούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλυτζ. καφέ ρύζι γλασέ ή νυχάκι
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για σπανακόρυζο της γιαγιάς
- Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε τα λαχανικά, σε σουρωτήρι.
- Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα χοντροκόβουμε.
- Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα βάζουμε μαζί με τα λαχανικά.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να γυαλίσει.
- Έπειτα ρίχνουμε τα λαχανικά, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να μειωθούν κατά τα 3/4 σε όγκο.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, αφού το ξεπλύνουμε με νερό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνάμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15' περίπου, ώσπου να βράσει το ρύζι.
- 'Όταν βράσει το φαγητό ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι, αφήνουμε να σταθεί για 15' με 20', να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά και σερβίρουμε.
- Δεν βράζουμε πολύ το ρύζι για να μείνει σπυρωτό.