Το πιο τρυφερό κρέας θα το γευτείτε σε αυτή την υπέροχη συνταγή για μοσχαράκι ραγού με παπαρδέλες. Είναι η πιο νόστιμη και μαλακή εκδοχή κοκκινιστού κρέατος που θα βρείτε. Βράζει αργά σε χαμηλή ένταση και η διαδικασία αυτή δένει τέλεια τις γεύσεις του. Είναι αγαπημένο φαγητό για οικογενειακά ή επίσημα τραπέζια και τρώγεται αχνιστό και με μπόλικη σάλτσα.



Υλικά για μοσχαράκι ραγού με παπαρδέλες


  • 1 κιλό μοσχαρίσιο χτένι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πακέτο πακέτο παραδοσιακές παπαρδέλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 καρότα
  • 2 κλ. σέλερυ
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 10 γρ. γλυκάνισο
  • 100 γρ. κέμα Βαλσάμικου 
  • 1 λίτρο κοκκίνο κρασί αγιωργίτικο
  • 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  • ελαιόλαδο

Συνταγή για μοσχαράκι ραγού με παπαρδέλες


  • Παίρνουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι και τα χοντροκόβουμε.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε και τα χοντροκομμένα λαχανικά.
  • Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν καλό χρώμα.
  • Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το σκόρδο και περιμένουμε να βγάλει τις μυρωδιές του.
  • Έπειτα ρίχνουμε τον πελτέ τομάτας και τον γλυκάνισο.
  • Σβήνουμε με την κρέμα Βαλσάμικου και το κόκκινο κρασί και μόλις πάρει βράση και εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε και τον ζωμό.
  • Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χτένι σε τρεις δόσεις, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
  • Βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι, αμέσως το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για περίπου 2 ώρες σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Όταν έχει μαλακώσει πια, αφαιρούμε το κρέας και σουρώνουμε την σάλτσα.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμίζουμε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Προσθέτουμε τις παπαρδέλες και βράζουμε σύμφωνα με την αναγραφόμενη ώρα στο πακέτο.
  • Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε, σερβίρουμε μαζί με το κρέας, περιχύνουμε με την σάλτσα και προσθέτουμε προαιρετικά τριμμένη παρμεζάνα.