Υλικά

Παντεσπάνι 2 στρογγυλά κομμάτια
Νερό 1/2 ποτήρι νερό
Λικέρ μπανάνας 1 σφηνάκι
Καραμέλα γάλακτος 500 γρ (Bonne Maman)
Μπανάνες 3-4 τεμ
Κρέμα γάλακτος 500 ml
Άχνη ζάχαρη 3 κουταλιές σούπας
Βανίλια 1

Για τη κρέμα

Γάλα 500 ml
Ζάχαρη 120 γρ
Βανίλια 1 τεμ σε σκόνη
Αυγά 2 κρόκους
Κορν φλαουρ ΓΙΩΤΗΣ 50 γρ
Βούτυρο 60 γρ
Γεμιστά μπισκότα σοκολάτας 12 τεμ

Οδηγίες

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα με 300 ml από το γάλα, την ζάχαρη και την βανίλια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα 200 ml γάλα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ. Μόλις βράσει το γάλα στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε το μείγμα από το μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σφίξει η κρέμα μας. Τότε την αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό στην κρέμα.Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας ανά διαστήματα ώστε να μην πιάσει πέτσα από πάνω και προσθέτουμε τα ελαφρώς δουλεμένα στο μπλέντερ γεμιστά μπισκότα.

Τοποθετούμε σε τσέρκι το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε λίγο με το σιρόπι που φτιάξαμε από 1/2 ποτήρι νερό και ένα σφηνάκι λικέρ μπανάνας (απλά αναμιγνύοντας, χωρίς βράσιμο). Απλώνουμε πάνω του όλη την κρέμα και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι από το παντεσπάνι πιέζοντας ελαφρά και σιροπιάζοντας. Ζεσταίνουμε λίγο την καραμέλα γάλακτος και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι. Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε όλη την επιφάνεια της τούρτας, πάνω από την καραμέλα. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη και την βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί ή οποία δεν θα πέφτει αν γυρίσουμε το μπολ ανάποδα. Στρώνουμε την σαντιγί μας πάνω από τις μπανάνες και την πασπαλίζουμε με κακάο. Αφήνουμε την τούρτα μας στην συντήρηση για αρκετές ώρες να δέσει κι αφαιρούμε το τσέρκι. Είναι έτοιμη να την απολαύσουμε..

*Πριν αφαιρέσουμε το τσέρκι καλό θα είναι να περάσουμε ένα λεπτό μαχαίρι ανάμεσα από αυτό και την τούρτα μας, ώστε να μην χαλάσει περιμετρικά.

*Παντεσπάνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο εμπορίου ή να φτιάξουμε μόνοι μας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Για το παντεσπάνι

Αυγά 4 τεμ
Ζάχαρη 1 ποτήρι
Φαρίνα 1 1/2 ποτήρι κοσκινισμένη
Κακάο 3 κουταλιές σούπας
Βανίλια 1
Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού
Νερό 1 φλιτζάνι του καφέ


Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και την ζάχαρη τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο , το κακάο ,την βανίλια και το μπέκιν πάουντερ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό να γίνει το μείγμα σαν του κέικ περίπου. Αφού το αδειάσουμε στο τσέρκι, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα περίπου 15 – 20 λεπτά μέχρι να μην κολλάει το μαχαίρι , με το οποίο θα το τρυπήσουμε για να δοκιμάσουμε αν ψήθηκε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει αφαιρούμε ένα μικρό στρώμα από την στρογγυλοποιημένη κορυφή του και το κόβουμε οριζόντια σε δύο ισομερή παντεσπάνια.