Βασιλόπιτα με πορτοκάλι
Μια αγαπημένη συνταγή με αμύγδαλο, κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο και ζάχαρη άχνη
Υλικά
335γρ. ζάχαρη άχνη
335γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
6 αβγά
125ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
12γρ. μπέικιν πάουντερ
385γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
85γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 λοβό βανίλιας
1 πρέζα κανέλα (2,5γρ.)
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο γαρίφαλο
ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζετε το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και ανακατεύετε.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε κατά μήκος τη βανίλια, «ξύνετε» τα σποράκια της και τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και με το φτερό χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτετε ένα προς ένα τα αβγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τέλος βάζετε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε στον κάδο το μίγμα με τα άλευρα.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία στρογγυλή φόρμα και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνετε για 40-45 λεπτά. Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα την ξεφορμάρετε και μόλις κρυώσει την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.