Πανετόνε: Το νόστιμο, Ιταλικό, γλυκό ψωμάκι με σταφίδες
Ένα λαχταριστό γλυκό για το τραπέζι σας
Τι χρειαζόμαστε:
50 γρ. ξερή μαγιά
40 γρ. χλιαρό νερό
600 γρ. αλεύρι σκληρό
150 γρ. ζάχαρη άχνη
5 αυγά
200 γρ. βούτυρο
ξύσμα από ένα λεμόνι
400 γρ. σταφίδες
μία πρέζα αλάτι
μία κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο
Πώς το κάνουμε:
-Διάλυουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και βάζουμε λίγο από το αλεύρι (περίπου 100 γρ.)
-Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη.
-Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 30λεπτά.
-Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και τα βάζουμε στη ζύμη.
-Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
-Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 8 ώρες.
-Μετά το βάζουμε σε μία φόρμα κυλινδρική (της μπόμπας) και το αφήνουμε άλλες δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου.
Ψήνουμε για 50 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε αμέσως και περιμένουμε 12 ώρες πριν το κόψουμε.