Μπακλαβάς... τιραμισού
Μια συνταγή από τα βάθη της Ανατολής
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 πακέτο βούτυρο λιωμένο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2-3 σταγόνες από λεμόνι
4 αυγά εκ των οποίων τα 3 χτυπημένα σε μαρέγκα
250 γρ. ζάχαρη άχνη
2 πακέτα μασκαρπόνε
300 γρ. φυτική σαντιγί
1 σφηνάκι κονιάκ
κακάο σε σκόνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 36Χ25cm, βουτυρώνουμε τον πάτο και σουρώνουμε τα φύλλα κρούστας. Από πάνω τα ραντίζουμε με το βούτυρο και τα τοποθετούμε στο φούρνο στους 180C μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και με τα χέρια μας τα σπάμε σε μικρά κομματάκια.
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για 25΄ μέχρι να δέσει. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες από το λεμόνι. Όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε στο ταψί.
Για την κρέμα:
Σε μια λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και το μασκαρπόνε. Ρίχνουμε την σαντιγί και το κονιάκ. Σταματάμε το χτύπημα, παίρνουμε τη μαρέγκα, τη ρίχνουμε στο μείγμα και την ανακατεύουμε με τα χέρια. Την τοποθετούμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσουν τα φύλλα ρίχνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με κακάο. Πρέπει να μείνει μια μέρα στο ψυγείο.