ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα

Για τη συνταγή

6 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για γαρνίρισμα
μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα
4 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1/2 κουτ.γλυκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι απάκι ή μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κουτ.γλυκ. κάπαρη, ψιλοκομμένη
4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ. σουπ. πάπρικα γλυκιά
1 μικρή πιπεριά καυτερή πράσινη ή τσίλι
αλάτι, πιπέρι
Θρεπτικά συστατικά (Χωρίς Γλουτένη, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζετε μια μεσαία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε το απάκι που έχετε ψιλοκόψει και το σοτάρετε για 3΄-4΄ να βγάλει το λίπος του. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, σοτάρετε για 1΄-2΄ακόμα και ρίχνετε και τις ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10΄-15΄ προσθέτοντας το μέλι, τη καυτερή πιπεριά, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τέλος την κάπαρη ψιλοκομμένη.

2. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μεγάλους κύβους. Αδειάζετε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσει κάψει. Ρίχνετε τις πατάτες και τις τηγανίζετε για 10΄-12΄, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν στο εσωτερικό. Τις μεταφέρετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

3. Βάζετε σε ένα μπολ τις τηγανιτές πατάτες, τις περιχύνετε τις με την σάλτσα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε τη σαλάτα σας ζεστή.

ΧΡΗΣΙΜΟ
Τηγανίστε αρχικά τις πατάτες σε χαμηλή θερμοκρασία (130ο -150ο C) για να μαλακώσουν και δυναμώστε την θερμοκρασία στο τέλος για να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Οι πατάτες επίσης γίνονται πιο τραγανές αν της αλατίσετε πριν και τις αφήσετε να «σταθούν» για 20 λεπτά.