Υλικά (για μια μακρόστενη φόρμα 21εκ)

αλεύρι σταριού για όλες τις χρήσεις - 1 φλυτζάνι

αλεύρι σταριού ολικής αλέσεως - ½ φλυτζάνι

μπέϊκιν πάουντερ - 2 κουταλάκια

αλάτι ¼ κουταλάκι

ζάχαρη καστανή 1 φλυτζάνι

αυγά 3

εκχύλισμα βανίλιας - ½ κουταλάκι

κάρδαμο σε σκόνη - ½ κουταλάκι (προαιρετικά)

γιαούρτι - 1 φλυτζάνι

ελαιόλαδο - ½ φλυτζάνι

αχλάδια - 2 ή 3 μικρά

χυμό λεμονιού - 1 κουταλιά

βούτυρο, λίγο για το βουτύρωμα της φόρμας

σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια - ½ φλυτζάνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε τα αλεύρια, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια μας σε κύβους. Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν μέχρι να φτιάξουμε το κέϊκ μας.

Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά, τη βανίλια και το κάρδαμο. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα απαλό μίγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τα στεγνά υλικά (αλεύρι κλπ) στα υγρά και παράλληλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μίγμα.*

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο τη φόρμα του κέϊκ μας. Ρίχνουμε το 1/3 από το μίγμα του κέϊκ μας στη φόρμα.
Σκορπάμε πάνω στην επιφάνεια του κέϊκ τα 2/3 από τα κομμάτια αχλαδιού και σοκολάτας.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 2/3 από το μίγμα του κέϊκ μας στη φόρμα. Σκορπάμε πάνω στην επιφάνεια του κέϊκ το υπόλοιπο 1/3 από τα κομμάτια αχλαδιού και σοκολάτας.
Με ένα μικρό κουτάλι ή με το δαχτυλάκι μας, φροντίζουμε να βυθίσουμε μέσα στο μίγμα μας τα κομμάτια του αχλαδιού και της σοκολάτας. Ψήνουμε το κέϊκ μας για 50 - 60 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.