Πατάτες ογκρατέν με τυριά και μπέικον
Φανταστικό ορεκτικό για κάθε τραπέζι
Υλικά για 6 άτομα
1.000 γρ. | Στρογγυλές Πατάτες Φούρνου
1 φλιτζάνι | γάλα φρέσκο
1½ φλιτζάνι | κρέμα γάλακτος
3 | αυγά χτυπημένα
300 γρ. | μπέικον κομμένο σε κομματάκια
450 γρ. | κασέρι
150 γρ. | κεφαλογραβιέρα ή μετσοβόνε τριμμένο
βούτυρο ή μαργαρίνη για να αλείψετε το ταψί
λίγο | αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής:
Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστών. Απλώνετε σε μια στρώση τις πατάτες και αλατοπιπερώνετε.
Ανάμεσα και πάνω από τις πατάτες σκορπίζετε το κασέρι, την κεφαλογραβιέρα (ή το μετσοβόνε) και το μπέικον.
Ανακατεύετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά και περιχύνετε τις πατάτες.Ψήνετε το φαγητό στους 200° C σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30΄. Κατόπιν αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30΄μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.