Τάρτα με γιαούρτι, φέτα και κανέλα
Μια εύκολη συνταγή
Υλικά (για ταρτιέρα διαμέτρου 29 εκατοστών)
Ζύμη
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια βούτυρο
4-5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γέμιση
300 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
100 ml φρέσκο γάλα
500 γραμμάρια φέτα
3 αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαυροσούσαμο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Η προετοιμασία της ζύμης
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπώλ.
Προσθέστε το βούτυρο.
Προσθέστε το αλάτι.
Ζυμώστε ελαφρά μέχρι να δημιουργηθούν μικρά τρίμματα.
Προσθέστε το νερό (πρέπει να είναι κρύο και να το ρίχνετε σε μικρές δόσεις) και ζυμώστε μέχρι να έχετε μία δροσερή ζύμη.
Κάντε μια μπάλα από τη ζύμη και τυλίξτε την με μεμβράνη.
Αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ακουμπήστε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας και πιέστε με τους καρπούς για να μαλακώσει.
Όταν απλώσει λίγο, βάλτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να μην κολλήσει ο πλάστης (έτσι δεν χρειάζεται και το αλεύρι).
Ανοίξτε τη ζύμη με χοντρό πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου μισό δάχτυλο. Να ελέγχετε πάντα το άνοιγμα της ζύμης σε σχέση με την ταρτιέρα σας.
Αφαιρέστε το ένα φύλλο λαδόκολλας.
Βάλτε την έτοιμη ζύμη στην ταρτιέρα, η οποία καλό θα είναι να έχει αλειφτεί με βούτυρο.
Εφαρμόστε τη ζύμη καλά στην ταρτιέρα, ώστε να καλύπτει όλες τις γωνίες.
Κόψτε ότι περισσεύει από την ζύμη.
Κάντε τρύπες στον πάτο της τάρτας με το πιρούνι.
Καλύψτε την ζύμη της τάρτας με λαδόκολλα.
Ρίξτε μέσα τα ειδικά βαρίδια (ή φασόλια) και ψήστε για 10 λεπτά.
Βγάλτε τη λαδόκολλα και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Γέμισμα τάρτας
Σε ένα μπωλ χτυπήστε ελαφριά τα αυγά.
Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα.
Προσθέστε το γιαούρτι, τα μπαχαρικά, το μαυροσούσαμο και τη φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια.
Ανακατέψτε απαλά για να μην λιώσει η φέτα.
Ψήσιμο τάρτας
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-180 βαθμούς Κελσίου.
Πάνω στην ψημένη ζύμη (βλέπετε «προετοιμασία ζύμης» παραπάνω), αδειάστε το μείγμα της γέμισης και απλώστε το ομοιόμορφα.
Πασπαλίστε με επιπλέον μαυροσούσαμο.
Ψήνετε την τάρτα για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει λίγο.