Σε γνωρίζω από την κόψη
Σε γνωρίζω από την κόψη Αντώνης Κοκορίκος
Περπατόψωμο
vqkgpuqsxfcd7jwfy5j9
Γεύσεις

Περπατόψωμο

Λαχταριστή συνταγή

Υλικά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.200 γρ κοσκινισμένο
Νωπή μαγιά 40 γρ ή 1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
Γάλα 1/2 ποτήρι του νερού χλιαρό
Ζάχαρη 150 γρ
Σταφίδες 100 γρ μουλιασμένες και στραγγισμένες
Ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές της σούπας
Ξύσμα πορτοκαλιού 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αυγό 1 τεμ μόνο το ασπράδι
Νερό χλιαρό όσο πάρει


Οδηγίες

Διαλύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μέσα στο γάλα μαζί με ένα κουτάλι σούπας από την ζάχαρη (κρατάμε 3 κουταλιές σούπας από το γάλα για μετά).

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπόλ μεγάλο και αδειάζουμε μέσα την διαλυμένη στο γάλα μαγιά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού,το αλάτι,το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και χλιαρό νερό όσο χρειάζεται ώστε στο ζύμωμα να έχουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Αφού ζυμώσουμε το ψωμί μας κι έχουμε την επιθυμητή ζύμη, στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί,την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη να απλωθεί σε όλο το ταψί. Αν θέλουμε κρατάμε λίγη ζύμη και στολίζουμε από πάνω το ψωμί.

Βάζουμε το ψωμί σε ζεστό μέρος, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πριν το βάλουμε να ψηθεί χτυπάμε σε μπολ το γάλα που κρατήσαμε μαζί με το ασπράδι αυγού και το περιχύνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο, το αναποδογυρίζουμε σε μια επιφάνεια, αφαιρούμε την λαδόκολλα, το αφήνουμε να κρυώσει κι είναι έτοιμο να κεράσουμε για τα πρώτα βήματα του παιδιού και να το απολαύσουμε.

TAGS:

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα