ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πατάτες
100 γρ. βούτυρο γάλακτος
1-1 1/2 κύβο ζωμό κότας
1/2 ποτήρι γάλα ζεστό
κρέμα γάλακτος (όσο χρειαστεί για να γίνει ο πουρές αφράτος)
500-600 γρ. κιμά (χοιρινό)
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 μέτρια κρεμμύδια
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα τριμμένη ντομάτα
αλάτι
πιπέρι
κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρούς κύβους και τις βάζουμε να ψηθούν σε μπόλικο νερό. Αφού μαλακώσουν καλά τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε προσθέτοντας ταυτόχρονα το βούτυρο.

Διαλύουμε το ζωμό κότας στο ζεστό γάλα και το προσθέτουμε ενώ ανακατεύουμε. Τελευταία βάζουμε τη κρέμα γάλακτος (τόση ώστε να γίνει ο πουρές κρεμώδης). Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα ενώ ταυτόχρονα αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγη κανέλα, την ντομάτα, το κρασί και τελευταίο τον μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα ή το τηγάνι και αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί και να απορροφήσει τα υγρά του (όχι όμως να στεγνώσει εντελώς).

Αφού ψηθεί ο κιμάς τον βάζουμε σε πυρέξ και με κουτάλι τον απλώνουμε καλά. Από πάνω βάζουμε τον πουρέ πατάτας τον οποίο επίσης απλώνουμε καλά. 

Με ένα πηρούνι χαράζουμε απαλά τον πουρέ σχηματίζοντας κάθετες γραμμές. Ψήνουμε στο φούρνο (πάνω και κάτω αντίσταση) στους 180οC μέχρι ο πουρές να αποκτήσει ένα ρόδινο χρώμα.