Ονειρική κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Για το τραπέζι σας
ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. ελαιόλαδο (1 ποτήρι κρασιού)
200 γρ. κρεμμύδι ξερό (3 μέτρια κρεμμύδια)
200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο (2 λουκάνικα περίπου)
2 μεγάλες ντομάτες
2 φρέσκιες πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες)
50 γρ. πελτέ ντομάτας (3 κουταλιές της σούπας)
λίγη ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. τυρί κίτρινο (ένταμ, κασέρι, ρεγκάτο, κλπ)
μερικά ξερά φυλλαράκια φασκόμηλο
μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα βάλτε τον κιμά και το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθεί για 6 - 8 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα υγρά του. Ρίξτε τη δάφνη, το φασκόμηλο και λίγο αλάτι.
Όταν ο κιμάς θα έχει σχεδόν ψηθεί, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, βάλτε το στην κατσαρόλα και ανακατέψτε.
Αφαιρέστε από το λουκάνικο την εξωτερική μεμβράνη, κόψτε το σε μικρά κομματάκια και βάλτε το στην κατσαρόλα.
Κόψτε τις πιπεριές σε κυβάκια, προσθέστε τα στον κιμά και ανακατέψτε.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, μια πρέζα ζάχαρη και μαγειρέψτε για 1 - 2 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ρίξτε στον κιμά τη μισή ποσότητα του τυριού.
Αλείψτε με ελαιόλαδο τον πάτο του ταψιού και στρώστε 3 φύλλα ολικής άλεσης ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ, λαδώνοντας καλά το κάθε φύλλο. Αφαιρέστε τα σπόρια της ντομάτας και κόψτε την σε φέτες 1 εκατοστό περίπου. Απλώστε τον κιμά και από πάνω την ντομάτα. Πασπαλίστε από πάνω το υπόλοιπο τυρί.
Σκεπάστε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, αφού τα λαδώσετε καλά.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 - 50 λεπτά περίπου έχοντας το ταψί στη χαμηλή σχάρα του φούρνου.
Όταν ψηθεί, αφήστε την κιμαδόπιτα να κρυώσει για 15 λεπτά πριν την σερβίρετε.