Καταΐφι με καρύδια
Με φλούδα λεμονιού και κανέλα
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
500γρ. καταΐφι
200γρ. βούτυρο λιωμένο (αιγοπρόβειο)
Για τη γέμιση
300γρ. καρύδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
½ λεμόνι φλούδα και χυμό
1 κουτ. σούπας τριανταφυλλάκια
Εκτέλεση
Κοπανάτε τα καρύδια και τα ανακατεύετε με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Αφρατεύετε το καταΐφι τρίβοντάς το και ξαίνοντάς το. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 35εκ. περίπου. Περιχύνετε με το μισό βούτυρο το καταΐφι και το τρίβετε ελαφρά, να πάει παντού όσο γίνεται.
Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες από κανταΐφι, να σκεπάζει τη χούφτα σας, τοποθετείτε στο κέντρο από μια κουταλιά γέμιση, φέρνετε λίγο από τα πλάγια πάνω από τη γέμιση και το τυλίγετε ρολό, έτσι ώστε να την κλείσετε μέσα του.
Τοποθετείτε τα ρολάκια του καταϊφιού το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνετε όλο το ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο αφού το ξαναζεστάνετε καλά να κάψει. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150οC και ψήνετε τα καταΐφια στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Θα χρειαστεί πάνω από μία ώρα και 15 λεπτά. Μην το βιαστείτε και θα αποζημιωθείτε για το χρόνο που θα περιμένετε. Πρέπει να σας γίνει τραγανό μέχρι μέσα. Αλλιώς θα κοκκινίσει εξωτερικά και εσωτερικά θα μείνει άψητο.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη, τα τριανταφυλλάκια και την κανέλα. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τότε το χυμό λεμονιού και δίνετε μια ακόμη βράση στο σιρόπι. Τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Όταν βγάλετε τα καταΐφια από το φούρνο περιμένετε να περάσουν 5 λεπτά και μετά τα σιροπιάζετε, μοιράζοντας ομοιόμορφα το κρύο σιρόπι λίγο λίγο από πάνω με ένα κουτάλι.