Ριζότο με μύδια
Με λευκό κρασί
Υλικά συνταγής:
Φρέσκα μύδια: 2 κιλά (με το κέλυφος)
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές σούπας
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 1 σκελίδα
Λευκό ξηρό κρασί: 1/2 κούπας
Ρύζι: 1 1/2 κούπας (π.χ. αρμπόριο ή καρολίνα)
Πιπέρι: όσο σας αρέσει
Αλάτι: μόνο αν χρειαστεί
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 2 - 3 κουταλιές σούπας για πασπάλισμα
Οδηγίες:
1. Καθαρίζετε καλά τα μύδια με συρμάτινη βούρτσα και αφαιρείτε τον θύσανο. Τα ξεπλένετε καλά.
2. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα 3 κούπες νερό και όταν βράσει ρίχνετε τα μύδια. Κλείνετε το καπάκι και μαγειρεύετε τα μύδια μέχρι να ανοίξουν, 5 περίπου λεπτά. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά.
3. Κρατάτε το νερό που έβρασαν τα μύδια, αφού το περάσετε από πολύ λεπτό τουλπάνι. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το νερό που είναι στον πάτο της κατσαρόλας, γιατί εκεί μαζεύεται η άμμος που μπορεί να βγάλουν τα μύδια. Πρέπει να έχετε τουλάχιστον 3 κούπες. Το διατηρείτε ζεστό.
4. Από τα μύδια κρατάτε μερικά με το κέλυφος, ενώ τα υπόλοιπα τα βγάζετε από το κέλυφος. Αν κάποια μύδια δεν άνοιξαν, τα πετάτε.
5. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το μαραίνετε σε μέτρια φωτιά για 4 - 5 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε άλλο ένα λεπτό. Προσθέτετε και το ρύζι και το ανακατεύετε να καλυφθεί καλά με το λάδι.
6. Προσθέτετε το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτετε μισή κούπα από το νερό που έβρασαν τα μύδια. Ανακατεύετε τακτικά το ρύζι. Όταν το υγρό εξατμιστεί προσθέτετε κι άλλο κοκ, μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο (να χυλώσει αλλά να κρατά ελάχιστα στο εσωτερικό του κόκκου). Προσθέτετε τα μύδια, δοκιμάζετε για αλάτι κι αν χρειάζεται προσθέτετε. Αφού βράσει για 1 - 2 λεπτά ακόμη, κατεβάζετε από την φωτιά.
7. Προσθέτετε τον μαϊντανό, πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.